![]() 추천관광지- 구례 지리산 피아골 / 사진제공=전라남도 |
전라남도가 만추의 계절을 맞아 단풍과 자연, 지역 음식을 동시에 즐길 수 있는 가을 여행지를 추천했다.
순천 송광사, 담양 관방제림, 구례 지리산 피아골, 장성 백양사가 그 주인공이다.
이번 추천 여행지는 단풍 명소로 사랑받는 곳으로, 가을의 화려한 색감과 고즈넉한 사찰, 역사 깊은 숲길, 풍부한 향토 음식이 어우러져 낭만 가득한 여행 경험을 선사한다.
![]() 추천관광지- 순천 송광사 / 사진제공=전라남도 |
순천 송광사 – 고즈넉한 사찰에서 마음을 비우다
조계산 숲길과 송광사 경내는 가을이면 붉고 노란 단풍으로 물든다.
특히 일주문에서 대웅전으로 이어지는 돌담길은 사색과 힐링에 최적화된 공간이다.
2022 칸 영화제 감독상 수상작 ‘헤어질 결심’의 촬영지로도 알려져 있으며, 템플스테이 프로그램을 통해 명상과 차담 등 다양한 체험이 가능하다.
또한 순천만갯벌에서 잡은 보양식 짱뚱어탕과 웃장·아랫장의 돼지국밥 등 지역 전통 음식으로 미식 여행까지 즐길 수 있다.
![]() 추천관광지- 담양 관방제림 / 사진제공=전라남도 |
담양 관방제림 – 천연기념물 숲길 속 사진 명소
200년 이상 된 느티나무, 팽나무, 벚나무, 은단풍 등이 2km 넘게 이어지는 담양 관방제림은 담양천과 어우러져 천연기념물로 지정됐다.
‘아름다운 숲 전국대회’에서 대상을 수상한 경관은 매년 사진작가와 관광객을 끌어 모은다.
담양 창평국밥과 전통 조리법으로 만든 떡갈비 등 지역 음식은 여행의 즐거움을 더한다.
구례 지리산 피아골 – 삼홍의 단풍과 자연을 걷다.
‘산도 붉고, 물도 붉고, 그 사이를 걷는 사람까지 붉게 물든다.’는 의미의 삼홍(三紅)으로 불리는 피아골은 약 4km 단풍길 산책로가 이어진다.
연곡사 등 사찰과 국립공원 자연 생태를 함께 경험하며, 지리산의 정취를 느낄 수 있다.
산에서 키운 촌닭 숯불구이, 섬진강 다슬기수제비, 지리산 산채정식 등 건강한 식재료로 만든 구례 고유의 별미도 즐길 수 있다.
![]() 추천관광지- 장성 백양사 쌍계루 / 사진제공=전라남도 |
장성 백양사 – 연못 반영 단풍과 평탄한 산책로
애기단풍과 사찰 입구 누각 쌍계루가 연못에 비치는 장성 백양사는 ‘한 폭의 그림’ 같은 풍경을 자랑한다.
백양사 입구부터 경내까지 이어지는 산책로는 평탄해 남녀노소 누구나 천천히 단풍 터널을 즐길 수 있다.
순대국밥, 참게탕, 민물매운탕, 산채나물 시골밥상 등 다양한 향토 음식이 여행의 즐거움을 더한다.
오미경 전남도 관광과장은 “천고마비의 계절, 전남은 단풍과 자연경관뿐만 아니라 먹거리도 풍부하다.”며 “단풍이 만들어내는 화려한 풍경 속에서 마음의 치유와 풍성한 미식 경험을 동시에 즐길 수 있는 전남에서 가을 여행을 계획해보길 바란다.”고 말했다.
[Jeonnam=News Channel] newschner@kakao.com
“Heal Along Jeonnam’s Autumn Foliage Trails: Nature, Culture, and Cuisine in One”
Jeollanam-do Province is recommending scenic fall travel destinations where visitors can enjoy autumn foliage, nature, and local cuisine all at once.
The top destinations include Suncheon Songgwangsa Temple, Damyang Gwanbangjerim Forest, Gurye Jirisan Piagol Valley, and Jangseong Baekyangsa Temple.
These destinations are beloved for their vibrant autumn colors, tranquil temples, historic forest paths, and rich local foods, offering a romantic and immersive fall travel experience.
Suncheon Songgwangsa Temple – Finding Peace in a Tranquil Temple
The trails of Jogyesan Mountain and the grounds of Songgwangsa Temple are adorned with brilliant red and yellow foliage in autumn.
The stone wall path from Iljumun Gate to the Daeungjeon Hall provides an ideal space for reflection and relaxation.
Known as a filming location for the 2022 Cannes Film Festival Best Director-winning film Decision to Leave, the temple also offers templestay programs, including meditation and tea ceremonies.
Visitors can also enjoy local culinary delights such as jjangttungeo-tang (mudfish soup) from Suncheon Bay and pork soup from the traditional markets of Utjang and Arajang.
Damyang Gwanbangjerim – A Photogenic Forest of National Treasure Status
Stretching over 2 km, the forest features over 200-year-old zelkova, hackberry, cherry, and ginkgo trees, harmoniously aligned with the flowing Damyang Stream.
Designated as a natural monument, the forest was also awarded first place in the “Beautiful Forest National Competition,” drawing photographers and tourists every year.
Travelers can complement the scenic beauty with local cuisine, including Changepyeong Gukbap and traditionally prepared Damyang Tteokgalbi.
Gurye Jirisan Piagol Valley – Walking Through the Three Reds of Autumn
Piagol, nicknamed the “Three Reds” (Sanhong – red mountains, Suhong – red waters, Inhong – red for the people walking through), offers a 4 km autumn foliage trail.
Visitors can experience both the natural ecology of the national park and historical temples such as Yeongoksa, fully immersing themselves in the atmosphere of Jirisan.
Gurye’s local specialties include charcoal-grilled village chicken, freshwater snail sujebi soup, and mountain vegetable set meals, all made with fresh, healthy local ingredients.
Jangseong Baekyangsa Temple – Autumn Foliage Reflected on the Pond
Baekyangsa Temple features young maple trees and the twin-story pavilion Ssanggyeru, whose reflection on the temple pond creates a picturesque scene.
The flat walking path from the temple entrance to its grounds allows visitors of all ages to leisurely enjoy a tunnel of autumn leaves.
Local dishes such as soondae-gukbap, crab soup, spicy freshwater fish soup, and mountain vegetable set meals further enhance the travel experience.
Omikyung, Director of Tourism at Jeollanam-do, said, “In the season of bountiful harvests, Jeonnam offers not only stunning autumn landscapes but also abundant local cuisine. We hope visitors plan their fall trips in Jeonnam, where they can enjoy both the vibrant scenery and a rich culinary experience simultaneously.”
2025.12.26 (금) 05:28


















